fredag 6 maj 2011

BJÖRNSBÄRS- OCH RÖNNBLAD


Äntligen en helt underbar morgon, vädermässigt. Dagens hundpromenad gav följande: Björnbärsblad, som bl a innehåller garvämnen och en sammandragande verkan, (efter förlossning, missfall eller operationer i underlivet) och glucos samt C-vitamin. Te smakar rätt så gott, alltså inte hö och kan drickas som sällskapste. Verkar stoppande vid diaréer samt är inflammationshämmande och läkande vid slemhinneinbesvär. Utvärtes har bladen (gör en dekokt) 2 dl blad/dl vatten som får koka i 10 min, bakterie- och svampdödande och klådstillande effekt.

Rönnen har en gamal historia, den var under hednatiden helgad åt guden Tor och användes för att leda bort åska och som skydd mot storm! Både bären och bladen har använts som djurfoder. Unga blad av rönn smakar mandel, gott som te. Rönnblad innehåller C-vitamin och har används mot skörbjugg, njursten och gikt. Av rönnbär framställs sorbitol.

torsdag 5 maj 2011

BLÅBÄRS- OCH BJÖRKBLAD

Dax att plocka in den första buketten med liljekonvaljer
När man skördar vilda växter, ja örter över huvud taget skall det göras på förmiddagen, efter ev dagg och innan solen blir för stark (om den nu är framme?)
Dagens skörd blev blåbärsblad och björkblad. Detta är två stora medicinalväxter som har breda användningsområden.
Blåbär som på latin eter Vaccinium myrtillus (myrtillus betyder liten myrten). Bladen innehåller bl a garvsyra och C-vitamin. En sk dekokt av blåbärsbladen; 1 tsk blad till en kopp kokande vatten får dra i 5 min och sen silas. Drick 2-3 ggr/dag.Har blodsockersänkande egenskaper samt är bra mot urinvägsbesvär.
Blåbären (torkade) är diarré stoppande, maskdrivande och stärker synen. Färska bär är bra mot gaser och milt laxerande.
Björkblad som skall samlas in när dom är späda (musöron), innehåller bl a saponiner, eterisk olja, harts, garvämnen och C-vitamin. Som te är bladen bra, urindrivande, blodrenande och bra för reumatiker. Tag 1-2 tsk blad till 1 kopp kokande vatten som får dra i ca 10 min. Drick 3 koppar/dag.
OBS! När man dricker ett sk örtte, gör man det som en sk medicinsk kur, det betyder oftast 3 koppar/dag i 3 veckor, inte längre!
Passa på och gå ut i naturen till helgen när vädret skall bli hyffsat bra. Bygg upp ditt eget husapotek, det är gratis!
Ewa-Lis Hörne Messelth

onsdag 4 maj 2011

SKÖRDETIDER AV VILDA VÄXTER mm mm mm...


Nu är det hög tid att börja plocka vilda växter för torkning, idag blev skörden hallon och nässelblad.För dig som inte vet så mycket kommer nu en massa information vad du kan använda dessa två växter till.
Brännässlan är en av de största medicinalväxter som finns, den innehåller bla histamin, klorofyll, lecitin, myrsyra, kiselsyra, vitaminer och mineraler som te x C-vitamin och A-vitamin, Järn magnesium och kalium. Den har också långa och starka fibrer och har används till textil. Som soppa känner nog de flesta till. Som te är den milt urindrivande, renar blodet från urinsyra, höjer hemaglobinhalten i blodet, balanserar blodsockernivån och är infektionshämmande. Ta 1-2 tsk och låt dra i en kopp uppkokt vatten ca 10 min. Tänk på att du kan använda den i sallader, pajer och stuvningar både som färsk och torkad.. Förr använde man den som grötomslag på bl a eksem, sår, solbränna och reumatiskt värkande leder och muskler.
Hallonblad kan användas som te mot bl a diarré, blodstillande, påskyndar läkning, speciellt efter missfall, förlossning eller andra operativa ingrepp i underlivet. Tag 2 stk torkade eller färska blad till en kopp kokande vatten som får dra i ca 10 min. Bladen innehåller bl a garvämnen, slemämnen, eteriska oljor och C-vitamin. Drick 2-4 koppar per dag, kan drickas i 3 veckor.
Samla in bladen nu innan busken går i blom. Lycka till!!!
Ewa-Lis Hörne Messelth