lördag 6 november 2010

ÄPPELSORTER

Sickelsjö vinäppleFrån Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sickelsjö vinäpple är landskapsäpple för Närke.

Sickelsjö Vinäpple, ett fint äpple som odlats i mer än 150 år i landskapet och beskrevs av Gustaf Lind i hans bok ”Svensk Frukt” från 1920-talet. Sorten blev därefter rätt mycket spridd. Moderträdet flyttades in i trädgården vid Sickelsjö på 1850-talet. Om detta träd var en upphittad kärnsådd är inte känt.

Trädet anses friskt, härdigt och växer kraftigt. Frukten är framförallt lämplig i hushållet. Skördas i september, kan användas direkt och håller kort tid. Zon 2–



Mio (äpple)
Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mio är en äppelsort av mestadels röd färg. Den skapades i Sverige, genom en korsning av Worcester Parmän och Oranie. Äpplet har sitt namn efter Astrid Lindgrens roman Mio, min Mio. Köttet på detta äpple är vitrosa, och smaken är söt och något syrlig. Äpplet plockas för det mesta i september, och Mio är både ett ätäpple och ett köksäpple. Blomningen är medeltidig, och äpplet pollineras av bland andra Alice, Cortland, James Grieve, Katja, Lobo


Malus domestica 'Koritschnevoje Ananásnoje' = ananaskanel är en starkväxande sort och starkväxande sorter satta på starkväxande grundstam brukar kunna ta mycket god tid på sig innan de sätter frukt det kan ta uppåt 10-15år. Enligt påståenden på nätet ska sorten vara självfertil vilket jag fick lära mig på universitetet i plantskolekurserna att det inte fanns eftersom äpple var på ett visst genetiskt sätt så det inte skulle kunna at emot eget pollen. Det är dock inte ovanligt med äppelträd i folks trädgårdar så stämmer inte självfertiliteten så brukar det finnas någon pollinerare i närheten. Sorten ska vara härdig till runt zon 7-8

P J BergiusFrån Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
P J Bergius är en äppelsort som utsetts till landskapsäpple för Uppland. Äpplet är en mutation av Säfvstaholm. Mognar framåt augusti slut. Äpplet smak är söt, när äpplet är i gott skick. Om äpplet är övermoget är smaken mjölig.

Äpplet är väldigt likt Sävstaholm. I Sverige odlas äpplet gynnsammast i zon VI.

P J Bergius passar bäst i kalla klimat. Äppelsorten är namngiven efter Peter Jonas Bergius.

Dessa äppelsorter har vi nu planterat på Sinnenas gård.

Ewa-lis Hörne Messelth

JORDMANDEL

Har just skördat jordmandel, under ett gräs fanns en massa jordmandlar, skall bli spännande att äta dessa.

Släkte: Skärmagssläktet
Cyperus
Torkade jordmandlar på en marknad
Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen
Växtindex
Jordmandel (Cyperus esculentus) är en art i familjen halvgräs. Arten förekommer inte vildväxande och har uppkommit i kultur i Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Den odlas bland annat i Spanien, främst i trakten av staden Valencia, men det förekommer även odlingar i USA.

Jordmandel blir 40 till 50 cm hög. Den kräver sandig jord och ett tempererat klimat, varför just medelhavsklimatet vid Valencia utmärker sig som fördelaktig odlingsmark. Jordmandeln sätts kring april och maj och vattnas en gång i veckan tills skörd, som inträffar kring november och december. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga.


Efter skörden tvättas jordmandlarna och torkas för att kunna konserveras. Man kan även köpa torkade jordmandlar i handeln men främst finner man den vidareförädlad i drycken horchata de chufas. Ur mandeln pressas vätskan som används i Valencias traditionella dryck (valencianska: orxata de xufa; jordmandelmjölk).

Man nyttjar även jordmandeln till djurutfodring och för att lägga åtel vid jakt, exempelvis på hjort och änder.

I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket påvisar en agrikultur för över 4000 år sedan! Därmed är jordmandeln en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Jordmandeln introducerades i Spanien av invandrande araber kring 700-talet eKr.

Jordmandeln sägs härstamma kring Nilfloden i Sudan, Afrika.

Känns lite som ett historiskt vingslag att skörda denna växt.

VINTERN STÅR FÖR DÖRREN


Bonus är att första delen av november blev förhållandevis mild, vilket har möjliggjort att det har gått att arbeta utomhus.

Vitlökarna är satta, pallkragarna är fyllda med jord för vårens fröer.

Idag planterades 4 olika sorters äppelträd: Sickesjö Vinäpple, Mio, P J Bergius och Astrakan Ananas och kanel + en Trollhassel.

Inatt var det minus 5 grader och dagen blev klar och fin vilket gjorde att arbetet kunde fortsätta ute. Efter en hel dag ute var både Albin och jag rätt så "möra".
Nu sprakar det i vedspisen och vi njuter att värmen och tystnaden.

Grannen plöjer åkern och vi som bor på landet har fortfarande lite tid till arbete utomhus innan vintern står till.

Albin letar sork och har fullt upp att med nosen leta upp spännande dofter. Igår och idag fick han besök av en tik som förgyllde hans dag. Dom sprang runt som "galningar" och trivdes i varandras sällskap.