lördag 6 november 2010

JORDMANDEL

Har just skördat jordmandel, under ett gräs fanns en massa jordmandlar, skall bli spännande att äta dessa.

Släkte: Skärmagssläktet
Cyperus
Torkade jordmandlar på en marknad
Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen
Växtindex
Jordmandel (Cyperus esculentus) är en art i familjen halvgräs. Arten förekommer inte vildväxande och har uppkommit i kultur i Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Den odlas bland annat i Spanien, främst i trakten av staden Valencia, men det förekommer även odlingar i USA.

Jordmandel blir 40 till 50 cm hög. Den kräver sandig jord och ett tempererat klimat, varför just medelhavsklimatet vid Valencia utmärker sig som fördelaktig odlingsmark. Jordmandeln sätts kring april och maj och vattnas en gång i veckan tills skörd, som inträffar kring november och december. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga.


Efter skörden tvättas jordmandlarna och torkas för att kunna konserveras. Man kan även köpa torkade jordmandlar i handeln men främst finner man den vidareförädlad i drycken horchata de chufas. Ur mandeln pressas vätskan som används i Valencias traditionella dryck (valencianska: orxata de xufa; jordmandelmjölk).

Man nyttjar även jordmandeln till djurutfodring och för att lägga åtel vid jakt, exempelvis på hjort och änder.

I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket påvisar en agrikultur för över 4000 år sedan! Därmed är jordmandeln en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Jordmandeln introducerades i Spanien av invandrande araber kring 700-talet eKr.

Jordmandeln sägs härstamma kring Nilfloden i Sudan, Afrika.

Känns lite som ett historiskt vingslag att skörda denna växt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar