måndag 4 mars 2013

JORDMANDEL


Tog tillvara en massa rotknölar från min jordmandel-planta i höstas. Glömde bort dom och så fanns dom där helt plötsligt, i väntan på att få komma i jorden. Jag lät dom ligga i vatten i 2 dygn och har nu planterat dom. Skall som alltid bli spännande och se vad som kommer upp.
Lite information om jordmandeln:

Jordmandeln kan ätas rå, men mestadels torkas knölen och kan på så sätt lagras länge.

 I Egypten, där växten hade ett mycket högt anseende, rostades knölarna för att ätas salta alternativt söta, eller intas som dryck (likt kaffe). Andra användningsformer var som chokladliknande sötsak eller som material till tvål.

Den mest kända produkten från jordmandel är ändå dess olja. Oljan är extremt nyttig med över åttio procent omättade fettsyror, och kan jämföras med olivolja. Jordmandeloljan innehåller höga halter av vitamin E.

 Av oljan bereds olika former av drycker. Som hälsokost lovprisas jordmandeln för att hålla både tarmrörelserna och tarmbakterierna igång. I marknadsföringen kan man läsa att ballastämnena dessutom bidrar till att minska tarmcancerrisken.

Många anser att en människa skulle klara sig väl på enbart jordmandel, då den innehåller alla näringsämnen som en människa behöver!

Vissa speciella müsliblandningar kan idag innehålla jordmandlar.


Flickr create commons / Nathan Gibbs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar