onsdag 5 maj 2010

En arbetsdag i växthuset

Fint väder efter nattfrost, en seg vår som vi är många som önskar annorlunda. Det är bara att skaffa sig en stor portion tålamod och se positivt på tillvaron, vad annars.

Har varit i växthuset och sått mest hela dagen, idag var det bl a häxväxter som, bolmört, spikklubba och hjärtstilla.
Bolmörten kom hit med munkarna, har använts som läkeväxt i Asien och medelhavsområdet. Den var känd också i Exypten liksom antikens Grekland. Kelter och Galler använde den som pilgift och i trollbryger. Örtens smärtstillande verkan utnyttjades av tyska fältläkare under första världskriget.
Den innehåller giftiga alkaloider, används som kramlösande medel. Ingen växt vi laborerar med!!
Spikklubban innehåller också giftiga alkaloider, infördes till Europa under medeltiden. Torkade spikklubbeblad blandades med tobak till så kallade astmacigaretter!! Insmugglad i vin gavs den till den åtrådda kvinnan som därefter sas bli svag och villig!!
Hjärtstillan odlades som läkeväxt vid klostren som sen spred sig till gårdar och torp.Har använts mot hjärtklappning och hjärtsmärta, den verkar stärkande och lugnande vid nervösa hjärtbesvär,den har också en reglerande effekt på sköldörteln och den har använts som husdjursmedicin.
Användes fram till 1800-talet, den innehåller glycosider, samma som fingerborgsblomma, och den anses giftig!
Imorgon fortsätter arbetet i trädgården och växthuset, ett inspirerande skapande som växer fram.
Ewa-Lis Hörne Messelth

måndag 3 maj 2010

VÅRSÅDD


Så blev vi med traktor, en granne låter oss hyra en av hans traktorer, detta underlättar livet på gården.
Och så blev vi med 10 kubikmeter jord, fel sort tyvärr, för mycket sand, får resten denna veckan, som jag verkligen hoppas blir rätt!!
Vi hann också att plasta in växthusbågarna, ingen vacker syn (begagnad plast) men fullt funktionellt. Kent slet ont med plasten som vinden tog tag i hela tiden, men till slut blev det klart.
Sålådorna som stått ute får nu sin plats i växthuset.
4 pallkragar har målats och dom har nu fått sina invånare, blandat grönsaker och blommor, fler skall fixas nästa helg.Gjorde ytterligare en fröbeställning hos genbanken, kände att jag ville öka på mångfalden.
Albin och jag har haft en skön dag ute, kalla mornar men fina dagar, det var faktiskt frost i natt, pelargonskotten som stod på trappen var inte glada imorse, vissa blad ville inte vara med längre.
Nu är sådden klar i dom två "bäddarna" vid ingången till trädgården, dom består också av grönsaker och blommor blandat, så gör jag alltid, tycker om att blanda, ser mer levande ut än att strikt så var sak för sig i raka rader.
Tur att homeopatisk Arnika finns, kroppen orkar hänga med mina önskningar....
Ewa-Lis Hörne Messelth