Aronia bär innehåller en naturlig blandning av polyphenolic antioxidanter som bekämpar de cell-skadliga fria radikaler som skapas i våra kroppar av stress, miljöföroreningar, medicinsk röntgen, och andra aspekter av det dagliga livet (även motion!). Bland de antioxidanter är antocyaniner, som har visat sig hjälpa till att bekämpa sjukdomar som orsakas av oxidativ stress som vissa typer av cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, kronisk inflammation, och leverfunktion, enligt studier som publicerats av US National Library of Medicine och på andra håll. Enligt USDA, Aronia bär har dubbelt så mycket antioxidant effekt som tranbär och fyra gånger så mycket som granatäpplen, jordgubbar, gojibär och blåbär.
Aroniabär har 67% högre antioxidant nivåer än blåbär och över 90% högre nivåer än tranbär.
Indianer använde dem som en del av deras kost, som konserveringsmedel för deras kött.
Liksom fläderbär eller svarta vinbär, kan aronia bär användas för att göra vin, sylt, sirap och te, du kan röra dem i nya såser eller använda dem tillsammans med blåbär i din frukost muffins.