tisdag 20 maj 2014

MORMORSVÄXTER, ÖRTER, MEDICINALVÄXTER OCH PERENNER

Mitten av trädgården
I år firar Sinnenas gård 5 år, minns som igår när vi stod i morän slänten och mätte ut en cirkel, som skulle bli navet till trädgården. Trädgården växte fram i mitt huvud, min man tittade på mig och såg frågande ut. Jag sa den skall vara rund och färgindelad, och så blev det.

I augusti månad körde jag i skottkärra växterna som blev basen till trädgården från en plats i trädgården där jag låtit dem stå till rundeln blev klar. Alla sa, detta går inte! Växterna är för stora för att flyttas, det är för varmt mm. Det gick alla växterna tog sig, börja anpassa sig till sin nya plats.

Det visade sig att valet av plats för trädgården blev riktigt bra, solen ligger på och det är ljust och de hårda vindarna kommer inte åt växterna.
Det finns en pärm till varje "tårtbit" med bild, svenskt och latinsk namn samt historik och tips till alla växter.
Rundeln är färgindelad; gult, rött orange i den ena, blått, cerise, rosa och lila i den andra, vitt, grönt och silver i den tredje och den fjärde är indelad efter väldoft och häx-växter.Växthuset kommer på plats

Slänten och vägen till växthuset .
En del av de 4 delarna
Den nya örtagården planeras
Den nya örtagården börjar ta form
En av de fyra "tårtbitarna"


Kryddor och medicinalväxter hade jag samla på under många år. Det som jag byggde på trädgården med var så kallade mormorsväxter, kulturväxter som fanns på torp och gårdar förr i tiden. För fägring, spånad, färgning och nytta.
Att trädgården endast skulle bestå av originalväxter med lång historia kändes för mig viktigt. Förädlade växter tillhandahåller varenda Gardencenter och Handelsträdgård.

Eftersom jag är Phytoterapeut (örtterapeut) var det självklart att basen i trädgården skulle vara just medicinalväxter. Förra året byggde vi ut med en liten speciell örtagård. Denna örtagård är nu prunkande och runt om kring finns det pallkragar med örter som vi sått från frö. I mitten  kommer en pergola med sittgrupp att stå inom snar framtid. En speciell plats där du som är intresserad av att veta mer om allt från historik till verksamma ämnen och lite olika tips, kan sitta i lugn och ro och läsa, njuta av fjärilar, humlor,  ljuvliga dofter och vackra färger.

Kärleken är alltid närvarande

Växthuset

Försäljning av plantor

Den vita delen

Mitten
Rosa, blått
En av flera sittgrupper
Entrén
Tagetes erecta blir 0,50 till 1 m

Välkommen hit, njut av det oförädlade. Vår försäljning av plantor, kryddor, medicinalväxter och kulturväxter är större i år än tidigare är. Dessa växter är insekternas naturliga hemvist. Dom är tåliga behöver ingen special jord eller en massa näring.

Vi hjälper dig också om du vill anlägga en rabatt med kulturväxter eller en örtagård.


Kulturväxter från Sinnenas gård
Örter  som skall torkas till örtsalt


Vi har 1-dagskurser och föreläsningar, läs mer på hemsidan www.sinnenasgard.se


Varmt välkomna hit till Sinnenas gård. Vi finns mellan Askersund och Motala. Ä du långväga, kan du hyra vår gäststuga som ligger i anslutning till trädgården.
Tel: 0709 360402,  info@sinnenasgard.se
Ewa-Lis och Kent Messelth

Följ oss gärna på Facebook, där kan du också läsa om när vi kommer att ha speciella dagar med speciella erbjudanden för att fira Sinnenas gårds 5-års jubileum.