måndag 6 januari 2014

SINNENAS GÅRD PRESENTATION


Det unika med Sinnenas gård är att trädgården enbart består av krydd-, medicinal- och kulturväxter, växter som aldrig har förädlats, som fanns förr runt gårdar, slott och enkla torp. Växter som använts sedan urminnes tider för nytta, fägring, färgning och till spån, fibrer.

Det oförädlade gör att alla insekter, grodor och fåglar trivs här, för det är deras naturliga hemvist, samt att trädgården bygger på ekologisk grund.

Vårt trädgårdscafé serverar både laktos och glutenfritt samt det mesta är ekologiskt. Det skall vara en lisa för både kropp och själv att vistas här.

Entréavgift 40 kr. Det finns pärmar i trädgården där du kan läsa om i stort sett alla växters historia, verksamma ämnen och användningsområde. 

Vi samarbetar med Nordisk Genbank, de nordiska universiteten som samlar fröer för forskning och framtid, i ett bergrum i Svalbard. Många av grönsakerna som vi odlar kommer därifrån och vissa blommor.

Under säsong har vi ett utbyte med wwoofare, internationella ungdomar som kommer hit och lever med oss och hjälper till med verksamheten mot att dom får en massa kunskap med sig om en trädgård som denna.

Vi börjar boka in grupper tidigt på året, grupper som är intresserade av kulturarvet, du kan boka en rundvisning, fika och/eller och föreläsning. Ring eller skicka mejl med din förfrågan till http://info@sinnenasgard.se, eller ring 0709-360402. Ewa-Lis Hörne Messelth

Vi är i början av januari 2014 och vädret är fortfarande hyfsat bra. Vitlökarna liksom tulpanerna börjar redan ta fart. Samtidigt sägs det att till helgen kommer vintern. Denna vecka skall jag bland annat ägna mig åt att täcka känsliga växter med granris och mossa.
Frökatalogerna dimper ner liksom intressanta bloggar om trädgårdsodling fångar mitt intresse just nu samt sortering av fröer från trädgården. Utbudet av fröer kommer snarast att läggas ut på bloggen och facebook. Du kan följa oss på facebook som Sinnenas gård.

Vi har hittills fyra beställningsjobb på anläggningar av örtagårdar och kulturträdgårdar som skall göras nu under våren, det känns riktigt roligt.

Så här såg det ut när Sinnenas gård började ta form och efter ett tag såg det är som bilden nedan.

Första året 2009
  Så här såg det ut efter en säsong.

 
Liten Örtagård anlagd i juni 2013, och efter 7 veckor såg den ut så här.
Före och efter 2013                                              
 Beställningsjobb, rabatt med kulturväxter 2012.
 

Ett axplock av bilder från Sinnenas gård   


Kardvädden är humlornas favorit
 
                             Varför inte sitta ner och låt dig inspireras av att måla.

Albin bland malörten
Ståtlig ulltistel


 


Chili

Runt växthusen har vi försäljning av plantor, blommor och grönsaker.Du kan också boka tid för en naturmedicinsk konsultation, liksom helande samtal och sorgbearbetning, läs mer på hemsidan.Vi har en mottagning på gården i vacker miljö.
Vill du hyra vår gäststuga som ligger i anslutning till trädgården går det också bra. 
Skickar bilder om du önskar.
Kurser och föreläsningar som hålls på gården kan du läsa om på hemsidan http://www.sinnenasgard.se

Vill du ha hjälp med att anlägga en örtagård eller omge dig med kulturväxter, hör av dig och vi diskuterar fram tänkbara alternativ för dig och din trädgård.

Varmt välkommen till Sinnenas gård, gården där kulturarv och hälsa möts.

Om hälsa kan du läsa mer på vår blogg, http://friskareliv.blogspot.com