onsdag 18 april 2012

ÄTLIGA BLOMMOR



Flowers are natural plant foods, and like many plant foods in nature often contain valuable nutrients for your health. For instance, dandelions markros contain numerous antioxidant properties and flavonoids, including FOUR times the beta carotene of broccoli, as well as lutein, cryptoxanthin and zeaxanthin. They’re also a rich source of vitamins, including folic acid, riboflavin, pyroxidine, niacin, and vitamins E and C. Other examples include:

Violets violer contain rutin, a phytochemical with antioxidant and anti-inflammatory properties that ay help strengthen capillary walls
Rose rosor petals contain bioflavonoids and antioxidants, as well as vitamins A, B3, C and E
Nasturtiums vattenkrasse contain cancer-fighting lycopene and lutein, a carotenoid found in vegetables and fruits that is important for vision health
Lavender lavendel contains vitamin A, calcium and iron, and is said to benefit your central nervous system
Chive blossoms gräslök (the purple flower of the chive herb) contain vitamin C, iron and sulfur, and have traditionally been used to help support healthy blood pressure levels.

Flowers can be eaten raw in salads (nasturtiums, dandelion and primrose are popular for this purpose), added to appetizers or infused into sauces and other dishes. Every flower has a unique taste, so you will find the ones that appeal to you most just like any other herb or spice. For instance, bee balm tastes similar to oregano, carnations have a clove-like flavor, and marigolds are sometimes called “poor man’s saffron” because of their peppery, saffron-like flavor.
Om du får upp sidan rätt finns det ett bildspel med 42 äliga blommor.
Ewa-Lis Hörne Messelth

tisdag 17 april 2012

IGF, Insulin growth factor -1

Bristol, Storbritannien. Flera studier har visat starka samband mellan blodnivåer av insulin-like growth factor-I (IGF-1) och risken för tjocktarmscancer, prostatacancer och premenopausala bröstcancer. I själva verket visar aktuella belägg för att höga IGF-1 nivåer kan vara viktigare än andra tidigare rapporterade riskfaktorer för cancer. IGF-1 släpps av humant tillväxthormon och stimulerar tillväxt i fostrets och barnets utveckling. IGF-1 i kroppen normalt tätt bundet till en stor proteinmolekyl (IGF-bindande protein-3) och det finns belägg för att höga nivåer av IGF-bindande protein-3 skydda mot utveckling av vissa former av cancer.
En framstående grupp av medicinska forskare vid University of Bristol uttrycker nu en oro över den ökande användningen av IGF-1 och tillväxtförstärkare hormon av kroppsbyggare och äldre människor som försöker att återta sina försvinna ungdom. De föreslår att IGF-1 kan öka både cell omsättning och känslighet för celler att bli cancerceller. De pekar också nya bevis som tyder på att IGF-1 förhindrar programmerad död (apoptos) av cancerceller. Forskarna varnar för att personer som använder tillväxthormon och IGF-1 förstärkare är osannolikt att vara medveten om deras potentiellt skadliga effekter.
Läkemedelsindustrin är väl medveten om allt klart samband mellan IGF-1 och cancer. Kemoterapeutiska läkemedel som utvecklas för att blockera aktiviteten av IGF-1 eller förstärka aktiviteten av IGF-bindande protein-3.
Smith, George Davey et al. Cancer och insulinliknande tillväxtfaktor-I. British Medical Journal, Vol. 321, 7 oktober, 2000, s. 847-48 (redaktionellt)

På SVT2 ikväll Vetenskapens Värld (bättre länk?) bl a om hur IGF-1 (InsulinLikeGrowthFactor1) är en förutsättning för cancer. Och när cancer har bildats så stimulerar IGF1 tillväxten av cancercellerna. Bildningen av IGF-1 i levern stimuleras av insulin, vilket frisätts beroende på blodsockernivån. Kolhydratintag (socker och stärkelse) göder alltså cancer.
En italiensk läkare Simoncini har sagt: Cancer är en svamp. Läkaren Erik Enby har också påvisat detta http://www.enby.se. Professor Jure Piskur har klarlagt att cancer och Aids patienter dör av deras överväxt av svamp (Candida glabrata) förbrukar den näring som man ger sig själv – och att svampen är storätare av socker.
När ska detta komma fram i ljuset? Simoncini och Enby blev för detta berövade sina legitimationer. Simoncini fick också (villkorligt) 3 års fängelse.
Information hämtad från olika håll.
Ewa-Lis Hörne Messelth

The super herbal power of ginger INGEFÄRA

The super herbal power of ginger
 Ingefära är på 13:e plats av antioxiderande växter, ORAC poäng på 28.811 . Ingefära är sammansatt av flera flyktiga oljor som ger den dess karakteristiska smak och lukt, zingerone, shogaols, * gingerols. Dessa oljor är kraftfullt antibakteriella och antivirus, antisvamp, antiparasitära medel.
Ingefära har klassiskt använts för att förbättra matsmältningen. Nio olika ämnen har hittats som stimulerar serotoninreceptorer i tarmen som ger fördelar till det gastrointestinala systemet. Detta minskar tarm relaterade inflammation och näringsämnen förbättrar absorptionen. Ingefära kan klassificeras som en carminative (minska gasbildning) och en stamcell spasmolytic (lugnar tarmkanalen) medan inducera tarmen motilitet. Ingefära är känt för att sänka febern som illamående, åksjuka, och känslor i "morse vid sjukdom." Dessutom, det hjälper till stöd för produktion av galla, vilket gör det särskilt lämpligt att smälta fetter. Mm, mm.
Idag finns eko ingefärspulver att köpa, gott i mat, smothies mm.
Ewa-Lis Hörne Messelth