onsdag 31 december 2014

GOTT NYTT 2015

 I början av november satte vi oss i bilen, Kent min man, Chili vår hund och jag och startade vår långa bilresa till Portugal.  Vi bor i Askersudns kommun och har förverkligat en stor dröm, att bila till Portugal.
Vi hade bokat våra första boenden i förväg. Första månaden bodde vi i ett typiskt portugisiskt hus utanför Loule, en bra start på resan visade det sig. Vi fick tid för långa hundpromenader, tid till att skriva musik och jag skrev på böcker. Samtidigt fick vi tid till att bara vara. Enkelheten bland portugiser visade sig med en gång. Alla hälsade på oss, försökte tala med oss på en blandning av portogisiska, engelsa och spanska, det fungerar oftast. Efter 1 månad flyttade vi till en hus i Manta Rota, mitt i en gigantisk apelsin coh mandarin odling. Den största fördelen med att bo där, var närheten till Atlanten och vidsträckta sandstränder fulla av stora vackra snäckor som kom in med tidvatnet.
Kaktusfikon

Blommande klöver

En typisk ruin i för övrigt modern bebyggelse

Slaktaren

Chili simmar!

Kent njuter av Atlanten

Snäckor efter tidvattnet

Sedan en vecka bor i Cabana en by starx utanför Tavira, denna gången hyr vi en fullt modern lägenhet. Att bo i ett samhälle som vi inte gjort tidigare, har visat sig ge oss en massa kontakter både med porugiser, engelsmän, irländare och norrmän. Vi kom tidigt in i en gemenskap.
Idag är det nyårsafton och kvällen skall vi fira med våra nyvunna vänner.Vi reser som sagt med hund, det har visat sig fungera alldeles utmärkt, hon har ett så kallat EU-Pass, vilken ingen har kollat, men det enda som krävs egentligen är att hon är vaccinerad mot rabies

Vädret under denna tiden är förhållandevis bra, kvällar och nätter kan vara kalla och dagarna är oftast som en svensk försommar. Man kan gå i shorts och linne om det inte blåser, vilket det gör ibland.Typiskt portugisiskt hus

Bageriet

En innegård

Restaurang
Som vi uppfattar det, så är det enkelheten som råder, vi ser aldrig någon berusad, alla är intresserade och hälsar vänligt. Kriminalitet hör vi inte ens talas om.
Här betalar man helst med pengar, inte visakort, här finns specialbutiker för allt, vilket vi uppskattar. Tåg tar oss fram, punktligt och vi kan betala kontakt, med biljett eller kontokort. Småbussar går mellan samhällena och det kostar knappt något.
De har en café och barkultur, kvinnor likväl som män. Kvinnorna här i Portugal ger en känsla av att vara självständiga, äldre kvinnor sitter på caféer och kör runt i sina små bilar.

Vi önskar er där hemma ett riktigt gott nytt år, ett år med mer skratt, glädje, upptäckarlust, våga drömma mer, sprida hopp och tillförsikt till livet och världen. Våga vara mer här och nu, lita på det goda och mänskligheten.

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VI ER ALLA

KENT OCH EWA-LIS HÖRNE MESSELTH
Nyårsafton i Cabana, Portugal