söndag 9 december 2012

FÖRSTA HJÄLPEN VID VINTERKRÄKSJUKA, MAGSJUKA mm


FÖRSTA HJÄLPEN VID VINTERKRÄKSJUKA SAMT VID VANLIG MAGSJUKA

Kamomill

Är  anti-inflammatorisk, nervlugnande för hela mag- tarmkanalen,  antimikrobiell, milt lugnande och verkar mot gasbildning.  Vissa kan vara allergiska mot kamomill.

Myntor, framförallt pepparynta och grönmynta.

Myntorna är antimikrobiella och bakteriedödande och muskelavslappnande samt kramplösande, milt lugnande, och  bra för matsmältningen..

Citron

Citronsaft hjälper till att döda patogener som orsakar diarré. Upp till en tesked färsk citronsaft (eller en pressad skiva) i ett stort glas vatten eller lägg i ditt örtte. Citronvatten är också förebyggande, pga sina bakteriedödande egenskaper, speciellt när maginfluensor härjar, samt det är också bra för matsmältningen att dricka citronvatten.  Citronen innehåller också mycket C-vitamin.

Banan

Studier har visat att gröna bananer, inte övermogna bananer,  hjälper till att stoppa diarré. Innehåller också kalium och magnesium.

Salt

Natrium är en annan elektrolyt som snabbt utarmas med kräkningar och diarré. Buljonger och soppor är ett utmärkt och näringsrik föda, salta gärna med himalayasalt som innehåller massor av viktiga mineraler.

Risavkok
     
Risavkok är bra att dricka vid långvarig diarré. Koka 1 dl ris i en kastrull med flera dl vatten tills riset är mjukt. Sila av riset, låt vattnet svalna och drick avkoket. Ev kan lite himalayasalt tillsättas.  malen ingefära eller pepparmynta för att lugna vid illamående och sura mage.
Äppelmos
Rivet äpple pga innehållet av pektin som är en vattenlöslig fiber som hjälper till att behålla vätska och samtidigt hjälper mot diarré.
Gurkmeja
Ekologisk gurkmeja är mycket antibakteriell och virusdödande,  förhållandevis smaklös, krydda soppa, eller rör ut i lite vatten.
Vitlök
 Virus, antimikrobiell och bakteriedödande,, hacka ner i tea, med lite honung eller i din soppa.  Det sägs att det kommer att lugna slemhinnan i mag- tarmkanalen och motverkar kramper.
Yoghurt
 Diarré för ut de goda bakterierna som  matsmältningen så väl behöver. Ekologisk bra yoghurt tillför sk goda tarmbakterier.  Tillsätt gärna banan,  blåbär, äppelmos och honung.
Blåbär
Torkade blåbär har använts i århundraden som ett botemedel mot diarré hos småbarn. De har ett högt fiberinnehåll som underlättar vattenretentionen och fungerar som ett naturligt bulkmedel. Mycket bakteriedödande, samt  innehåller antocyanosider,  ett ämne som dödar  E. coli , en bakterie som kopplas till  mag infektioner.
Probiotika
Ett tillskott av probiotika, de så kallade goda tarmbakterierna är alltid att föredra. Att äta det dagligen kan göra att vi blir mer resistenta mot virus och bakterier över huvud taget.
 
Om du är sjuk och förlorar en massa vätska skall du alltid uppsöka sjukvården!!!!!
 Ewa-Lis Hörne Messelth