måndag 24 januari 2011

ETNOBOTANIK

Såpnejlikan (roten) innehåller mycket av det verksamma ämnet saponiner, som skummar i vatten. Förr låg gummorna på bryggor vid vattendrag och tvättade sina mattor med avkok på såpnejlika. Visst är den gamla kunskapen intressant. Man kan göra utdrag av roten (torkad) som används i bl a schampo.


Tror att jag i fortsättningen skall kalla mig för etnobotaniker efter att ha sett James Wong med programmet Trädgårdsapoteket. Han ger tips om hur man odlar sitt eget husapotek, precis som jag själv gör. Här i Sverige kallas vi för Phytoterapeuter, också en titel som få människor känner till. Phyto betyder växt på latin, så därav kommer det namnet.

Etnobotanik (från "etnologi" - läran om kulturen och "botanik" - läran om växter) är det vetenskapliga studiet av förhållandet mellan människan och växter. Inom etnobotanik studeras hur människan har och kan nyttja växter för olika syften. Bland annat undersöks traditionella kunskaper om växter och hur de möjligen ska kunna brukas idag. Inom etnobotanik belyses kunskap om växters ändamålsenlighet som exempelvis föda, material, läkemedel, njutningsmedel och gifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar