onsdag 4 maj 2011

SKÖRDETIDER AV VILDA VÄXTER mm mm mm...


Nu är det hög tid att börja plocka vilda växter för torkning, idag blev skörden hallon och nässelblad.För dig som inte vet så mycket kommer nu en massa information vad du kan använda dessa två växter till.
Brännässlan är en av de största medicinalväxter som finns, den innehåller bla histamin, klorofyll, lecitin, myrsyra, kiselsyra, vitaminer och mineraler som te x C-vitamin och A-vitamin, Järn magnesium och kalium. Den har också långa och starka fibrer och har används till textil. Som soppa känner nog de flesta till. Som te är den milt urindrivande, renar blodet från urinsyra, höjer hemaglobinhalten i blodet, balanserar blodsockernivån och är infektionshämmande. Ta 1-2 tsk och låt dra i en kopp uppkokt vatten ca 10 min. Tänk på att du kan använda den i sallader, pajer och stuvningar både som färsk och torkad.. Förr använde man den som grötomslag på bl a eksem, sår, solbränna och reumatiskt värkande leder och muskler.
Hallonblad kan användas som te mot bl a diarré, blodstillande, påskyndar läkning, speciellt efter missfall, förlossning eller andra operativa ingrepp i underlivet. Tag 2 stk torkade eller färska blad till en kopp kokande vatten som får dra i ca 10 min. Bladen innehåller bl a garvämnen, slemämnen, eteriska oljor och C-vitamin. Drick 2-4 koppar per dag, kan drickas i 3 veckor.
Samla in bladen nu innan busken går i blom. Lycka till!!!
Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar