måndag 16 mars 2015

FRÖSÅDD, JORD UNDER NAGLARNA, VÅRKÄNSLA I LUFTEN

Att väcka Sinnenas gård ur sin vinterslummer.

Våren kom tidigt i år, vilket är fantastiskt. Frösådden är i full gång, vissa frön gror snabbt och andra behöver lite mer tid på sig. Lite som vi människor, vi behöver olika tid på oss.
Växthuset är såpat, nya hyllor införskaffade. Lite meck att sätta ihop, trots att de inte är från IKEA.
I år har jag varit ovanligt strukturerad. Alla frölådor är numrerade och alla fröer som är sådda är namngivna och listor finns nu både  i datorn och utskriva. I år har jag en pärm med alla fröbeställningar och allt om är sått. Det kan hända att jag sår mer av de som kommer långsamt, lite för säkerhets skull. Totalt har 86 lådor blivit med frön plus ett stort antal krukor. Vi har fortfarande fröer till försäljning, läs mer under fliken fröer.Det är mycket arbete som skall göras, helst samtidigt när en stor trädgårds skall startas upp, väkas ur vinterdvalan.Vi gör inget mer höstarbete än att ta till vara på fröer. Så det är mycket som skall klippas ner nu på våren. Att variera dagarena med olika arbetsuppgifter är nödvändigt.

Den 30 mars kommer vår första volontär, en tjej som är wwoofare och från Tyskland. Det är alltid roligare att vara flera. Antagligen kommer någon också via arbetsförmedlingen, så har det i alla fall varit i alla år, någon som behöver arbetsträna.

Förra året harde vi flera trädgårdsuppdrag, det var otroligt stimulerande och roligt, vill utöka den delen av verksamheten i år. Att människor vill ha hjälp med att anlägga örtagårdar och rabatter med kulturväxter är för oss ett jätteroligt jobb. Kulturväxter är det bästa växter att ha i en trädgård av olika anledningar. De är tåliga, behöver inte vattnas i tid och otid, de drar till sig alla insekter, just på grund av att de inte är förädlade. De är med andra ord, växternas naturliga hemvist. Att vi hjälps åt att bevara gamla sorters växter, ett verkligt kulturarv, är viktigt för både miljön och framförallt våra bin.

Att omge sig med dessa gamla sorters växter är fantastiskt, ett skådespel att se alla fjärilar, humlor, bin, nyckelpigor och andra insketer. Det blir också en synergieffekt, ett samhälle av fåglar, grodor, snokar och insekter. Har man som vi en damm, kommer gärna snoken och grodor också. Vi odlar ekologiskt, använder alltså inta konstgjorda bekämpningsmedel, det gör att insekterna och fåglarna sköter jobbet åt oss.

Om värmen håller i sig kommer vi att kunna öppna trädgården tidigare i år!

Vi är med i en sammanslutning av företagare i och runt Motala som heter Smultronställen runt Motala. Helgen den 2-3 maj, samtidigt som Konstrundan är, har vi alla öppet hus, med olika jippon. Läs mer på  www.smultron.info och på facebook http://facebook.com/smultronstallenruntmotala

Du kan läsa mer om Sinnenas gård på hemsidan:www,sinnenasgard.se
Vill du nå oss via mejl: info@sinnenasgard.se
Eller ringa oss: 0709-360402
Om du är intresserad av livskvalitet och hälsofrågor, gå då in på vår blogg: http://friskareliv.blogspot.com. Vi har en naturmedicinsk mottagning på gården  i en lugn och harmonisk miljö.

Välkommen hit till gården där kulturarv och hälsa möts.


 


 

 
Chili
Chili är vår ständige följeslagare, hon välkomnar dig hit till gården.                           Ewa-Lis Hörne Messelth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar