måndag 4 maj 2015

DET ÄR VÅR I LUFTEN

Börjar med den största nyheten för i år. Sinnenas gård har precis blivit godkänd som Grön rehabiliteringsträdgård i Sydnärke.Det innebär att människor kan komma hit via ett samarbetsorgan för Sydnärke där försäkringskassan, arbetsförmedlingen, landsting och kommun ingår.
När denna verksamhet kommer igång, innebär det att trädgården inte kommer att ha bemanning på förmiddagarna. Säkrast att få personlig service är mellan kl 13.00 till 17.30. Det går bra att handla plantor även om ingen av oss är i trädgården, det finns en brevlåda på anslagstavlan vid parkeringsplatsen, där pengar kan läggas. Ring gärna på 0709-360402 för mer information. Du kan också boka tid för rundvisning, fika och föreläsning på detta nummer. Läs mer om verksamheten på www.sinnenasgard,se 

Vi är nu i början av maj,Vädret har varit lite si och så den sista tiden, ingen riktig värme, men nu verkar den äntligen komma. I fredags kom det till och med ner lite snö, och några av de sista nätterna har vi haft frost.
Vi har haft två wwoofare, här under den senaste månaden. Lus från Tyskland och Zu från Ungern, Tack vare deras hjälp har trädgården iordningställts och väntar bara på att värmen skall komma och det kan börja spira på riktigt. Nu är alla odlingsbäddar klara för frösådd, 37 stycken. Alla har vänts på och gödslats med koskit. Många av fröerna som nu skall i jorden kommer från Nordisk genbank. De har förvarats i ett bergrum i Svalbard innan de kom till oss, har i år också fått gamla sorers potatis därifrån, spännande.

I lördags öppnade vi för säsongen. Vi är med i en grupp som heter Smultornställen runt Motala,  25 föreningar och företag, läs mer på www.smultron.info som hade så kallade upptäckardagar med olika jippon.

Vi säljer egenodlade kulturväxter, kryddor och medicinalväxter. Det är alltid lika trevligt med möten amed nya människor och självklart gamla kunder som kommer tillbaka.
I år har frösådden slått alla rekort, fröer som aldrig tagit sig tidigare år, kommer nu upp med robusta små plantor. 
Chili
vit bolltistel
kokardblomster
röd temynta
cikoria
arnika
axmalva
färgväppling
blå prickklocka
fackelranka
gult fransk kungsljus
vitt fransk kungsljus
äkta läkemalva
vit digitalis
rosensidenört
rysk marton
jättenattljus
blå, vit och rosa isop
blåverbena
koreansk anisisop
mauritansk malva
Dessa plantor plus massor mer står nu i växthusen på tillväxt. I år har vi också många okika tomat, melon, gurk och squashplantor som redan är stora och fina.
I år har vi också kronärtskocks- och aubergineplantor.

Vårt trädgårdscafé har öppet när vädret tillåter. Vi serverar hembakat, glutenfritt och ekologiskt kaffe.

På hemsidan kan du också läsa om våra föreläsningar och kurser och behandlingar som finns här på gården.

Varmt välkomma in i hälsans och växtkraftens värld.
Ewa-Lis Hörne MesselthInga kommentarer:

Skicka en kommentar