lördag 5 januari 2013

KANEL

Gav mig själv några böcker i julklapp bland annat Handbok till ett Hälsosammare liv, bli en kräsen konsument av Tommy Svensson. Har hands tidigare bok, Handbok för den kräsne konsumenten. Små informativa häften som många skulle behöva.
Han har också skrivit boken; Handbok vid graviditet och amning.

Satt och bläddrade i min nya bok och fastnade för informationen om kanel. Han skriver att den kanel som vi köper egentligen kallas för cassia. En betydligt billigare variant än äkta kanel! Cassia får säljas som kanel i de flesta länder inklusive EU!
Jag läste vidare om kanel och här kommer en massa mer information.

KANEL

Kryddan kanel utgörs av bark från olika arter av kanelträd. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Torkad bark kan också malas till pulveriserad kanel. I somliga länder, speciellt i Brasilien, används även trädets blomknoppar. Kanel tillhör de tidigast använda kryddorna.

Olika sorters kanel 

Tre huvudtyper kan urskiljas: Ceylonkanel, kassiakanel och malabarkanel.

Ceylonkanel 

Ceylonkanel (Cinnamomum verum), även kallad äkta kanel eller apotekskal utvinns från trädet Cortex Cinnamomi zeylanici. Detta växer i regniga tropiska, subtropiska eller varmtempererade regioner. Finns vilt i södra Indien, Indonesien, Kina, Madagaskar, Seychellerna och Sri Lanka. Odlas på kontinenterna Asien, Afrika och Amerika. Äkta kanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg.

Kassiakanel 
Kassiakanel från trädet Cinnamomum cassia. Den har högre kumarinhalt än ceylonkanel.
 Malabarkanel 

Kanelträd av malabartyp Cinnamomum burmannii
En tredje sort, malabarkanel, kommer från kustområdet Malabar i Indien i form av tjocka, hårda rör. Denna kanel kan härstamma antingen från mindervärda varieteter av den äkta kanelen.
Hälsoeffekter 
Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador vid förtäring i stor mängd. Normal konsumtion av kanel betraktas dock inte vara skadlig.

Kanel och kumarin 
Varifrån kommer kanel?Vad är kumarin?Kan det vara farligt att äta kanel?Vad händer om man får i sig för mycket kumarin?Finns det någon gräns för hur mycket kumarin mat och dryck får innehålla?

Kryddan kanel är barken från kanelträdet. Det finns flera kanelarter, till exempel Cinnamomum zeylanicum Blume (ceylonkanel) och Cinnamomum aromaticum Nees (cassiakanel).

Kumarin är ett ämne som finns naturligt i bland annat kanel. Mängden kumarin i kanel kan variera beroende på vilken kanelart som använts.
Cassiakanel innehåller mer kumarin än ceylonkanel. I de kryddburkar och bakverk som finns i Sverige används allra oftast cassiakanel.

Höga doser och långvarigt intag av kumarin från till exempel kanel kan vara skadligt. Normal användning av kanel som krydda exempelvis i kakor, bullar eller på gröt innebär ingen hälsorisk. På vissa internetsidor har det funnits rekommendationer om att teskedsvis med kanel skulle hjälpa till att normalisera blodsockernivåerna vid diabetes. Livsmedelsverket avråder från att följa denna rekommendation eftersom man då kan få i sig stora mängder kumarin.


Kumarin i mycket stor mängd kan ge upphov till leverskador.


www.ekoexpressen.se  säljer ekologisk äkta kanel!

GOD FORTSÄTTNING önskar Sinnenas gård


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar